foto1
Beleef het avontuur
foto1
Leer vandaag nog duiken
foto1
Bij OSV ORCA
foto1
Je bent altijd
foto1
WELKOM

OSV ORCA

De duikvereniging van Alkmaar

Duiken en je Oren

Wij krijgen vragen van mensen die vragen of ze kunnen duiken in verband met de oren, of dat ze bang zijn voor hun oren.
Het oor
Lees het onderstaande stuk en misschien heeft u dan duidelijkheid.

DUIKEN EN JE OREN.
Waarschijnlijk lees je dit stuk omdat je wilt gaan duiken, maar je niet zeker weet of je je oren kan klaren. ” Ik heb in het vliegtuig al last”, of ik kan nooit naar de bodem van een zwembad duiken”, of ” als kind heb ik buisjes gehad”. Geen reden tot paniek. In onze ervaring lukt het bijna altijd om toch je duikbrevet te kunnen halen. Het is allemaal een kwestie van alles rustig aan doen en de juiste techniek te leren. Er zijn veel verschillende manieren om je oren te klaren, en je moet uitvinden welke voor jou het beste werkt.
Het belangrijkste is om geen stress te hebben. Het probleem zit vaak niet IN je oren maar TUSSEN je oren! Zit het probleem echter wel in je oren dan hebben wij bij Duikschool KevMic-Diving in Alkmaar daar ook de oplossing voor. Wanneer je precies weet wat er gebeurt en wat de mogelijkheden zijn helpt dat om je zelfvertrouwen te geven. In dit stuk staat alles,veel meer dan je hoeft te weten. Zo weet je precies wat je te wachten staat en kun je met plezier je duikbrevet halen. De bedoeling van dit stuk is dus niet dat je alles moet gaan bestuderen, maar dat je snapt wat er aan de hand is. Je zult zien dat er veel meer mogelijk is dan je misschien dacht. Zo kun je straks bij ons in het zwembad nieuwsgierig en op je gemak uitzoeken wat voor jou werkt.

ALLES MOET GELIJK BLIJVEN.

Hierboven staat een plaatje van je oor. Het gaat hier om je middenoor. Wanneer je gaat duiken wordt de druk op je trommelvlies groter en groter. Als je daar niks aan doet gaat dit pijn doen: je bent je trommelvlies naar binnen toe aan het oprekken. Zoals je al weet, doet dit zo’n pijn dat je vanzelf ophoudt met duiken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets kapot maakt zonder dat je het merkt, dat heb je zelf in de hand. En zelfs als je zo’n dom bent om door te gaan, maak je meestal niets meer kapot dan je trommelvlies. Dat is pijnlijk, maar NIET gevaarlijk, en het geneest vanzelf.

Meestal lost het oor problemen op door vocht en slijm en bloed in je middenoor en je voorhoofdsholtes aan te maken. Dan houdt de pijn op, maar je heb aan de oppervlakte een gevoel als je water in je oor hebt. Dat is niet gevaarlijk, maar lastig, en je moet dan met ons overleggen of je wel moet gaan duiken.
De oplossing voor dit alles is je oren klaren. Klaren is de buisjes die je midden oor verbinden met je keel open zetten zodat er lucht in je midden oor kan stromen. Die buisjes zijn normaal dicht, zodat er geen troep in je oor terecht kan komen. Wanneer je slikt en je je oren voelt klikken, zijn dat de buisjes die open en dicht gaan. Je kunt lucht in je midden oor binnen laten door die buisjes. Ze heten trouwens de buisjes van Eustachius, maar dat mag je direct weer vergeten hoor.
Door lucht in je midden oor toe te voegen terwijl je naar beneden gaat wordt de druk binnen en buiten je oor weer gelijk. Je hebt je oor geklaard, en je voelt helemaal niks meer. Lekker duiken dus: hoe zet je de buisjes open en hoe krijg je snel lucht hierdoor ?. De meest gebruikelijke manier is slikken, maar als je dit leest omdat je oor problemen hebt werkt dat waarschijnlijk niet zo goed voor jou.. Maar het leuke is : voor iedereen werkt het toch !. Als je gewoon boven water bent, neemt je oor zuurstof op uit je midden oor, en wordt de druk dus lager. Wanneer je slikt doe je er lucht bij en is alles weer op gelijke druk. Realiseer je dat je eigenlijk constant je oren aan het klaren bent!.
Wanneer je gaat duiken gaat de druk veel sneller veranderen. Hier komen de meeste problemen vandaan. Wanneer je niet op let ben je te laat met klaren, waardoor het je niet meer lukt om de buisjes open te zetten!. In een vliegtuig heb je dan een probleempje, maar met duiken niet. Je kunt namelijk gewoon een stukje naar boven gaan en het weer proberen, net zolang tot het wel lukt. Weer een geruststelling dus.
Je moet het systeem in je oren dus een handje helpen. En daar zijn veel manieren voor.

De Valsalva techniek
Dit gebruiken we als meeste duikers. Je knijpt je neus dicht met je hand, en je blaast door je neus. Zo pers je lucht je oren in. Er zijn wel twee problemen met deze techniek: 1)Je zet de buisjes niet open, zoals je met slikken wel doet. Als de buisjes dus geblokkeerd zijn door slijm, of overdruk in je oor omdat je te laat bent, lukt deze techniek niet goed. 2 ) Als je met alle kracht van je longen blaast kun je iets kapot maken in je oor. Je gebruikt meestal veel te veel kracht. Niet te hard en niet te lang blazen, en als dat niet lukt geen kracht gebruiken maar ga gewoon een stukje omhoog, en dan is er niks aan de hand.

De Fenzel techniek.
Hou je neus dicht en sluit je keel van achteren net zoals je zou doen als je iets zwaars op moet tillen. Maak nu met je tong een beweging alsof je de letter K zegt. Zo pers je met je tong en keel spieren lucht door de buisjes, en gebruik je niet alle kracht van je longen. Ook hier zet je de buisjes niet actief open, en het lukt dus niet wanneer je te laat begint.

De Toynbee techniek.
Neus dicht houden en slikken terwijl je met je tong omhoog perst. Buisjes zijn nu actief open, dus een veilige maar wat moeilijkere techniek.

Edmonds techniek.
Je zachte gehemelte achteraan je keel aanspannen, je keel spieren aanspannen,kaak naar voren brengen. Als het goed is gaan nu je buisjes open. Dan neus dicht en zachtjes blazen.

Buisjes open zetten.
Je kunt de techniek hierboven zonder blazen ook voortdurend doen. Dan zijn je buisjes de hele tijd open en kun je naar beneden. Sommige mensen kunnen hun oren bewegen. Wanneer je dat kunt, zit je goed, want daarmee zet je ook je buisjes open.

Praktijk
Je moet veel vaker klaren dan je denkt. Water is heel zwaar en dicht, dus de drukverschillen zijn ook groot. Dat weet je wel,het doet al pijn als je niet klaart op de bodem van een ondiep zwembad. Klaar voordat je naar beneden gaat, klaar wat ons betreft elke 10 centimeter, en als dat niet lukt, ga je een stukje naar boven ( niet helemaal natuurlijk, want dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen ). We beginnen in ons zwembad, zodat je helemaal op je gemak kunt oefenen.
Bij je eerste duik gaan we langzaam naar beneden, zodat je alles perfect onder controle kunt houden. Hier doe je dus weer het zelfde. Je hebt alle tijd, niemand zal  je bij ons haasten. En wanneer het je de eerste duik lukt, weet je hoe het moet.

Tips.
We geven je nog een paar tips.
1. Slik een paar keer en luister naar de plop.
2. Begin een paar uur van te voren om de paar minuten je oren te klaren. Dat brengt alles in gereedheid en maakt dingen veel gemakkelijker. 
3. Voeten eerst naar beneden. Lucht stijgt op, en slijm zakt naar beneden. Als je een valsalva wilt doen met je hoofd naar beneden kost dat je 50% meer kracht. Om dezelfde reden helpt het om omhoog te kijken.
4. Klaar je oren voordat je iets voelt. Ga dan een meter omhoog als het niet lukt en probeer het weer. Nog niet ? Weer een meter omhoog. Desnoods ga je stapje voor stapje naar de oppervlakte, maar dat is zelden nodig.
5. Drink geen melk of yogurt voor de duik. Daar krijg je veel meer slijm van, en dat kan je buisje blokkeren.

Evenementen OSV ORCA

Maart 2024
Z M D W D V Z
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6